Corona

dj agano bruiloft dj

Huwelijksfeest in coronatijd

10 ideeën en tips voor coronaproof huwelijksfeest

Hoe geef je een huwelijksfeest in de coronatijd? Het lijkt een moeilijke opgave, maar ook met dit virus in omloop zijn er mogelijkheden. Ik wil graag een paar eenvoudige en praktische oplossingen met jullie delen. Daarom volgen hier 10 ideeën en tips zodat jullie de bruiloft alsnog kunnen afsluiten met een mooi coronaproof huwelijksfeest.

Lees onderaan de updates:
- Update 08/07: dansen mag
- Update 11/07: dansen is niet officieel niet meer toegestaan
- Update 22/07: mijn ervaringen met 3 bruiloften in de coronatijd
- Update 08/09: 6 extra ervaringen toegevoegd
- Update 17/11: lang en rustig laagseizoen

feesten met corona

1. Ventileren

Lekker luidkeels meezingen met de muziek. Prima, maar het zorgt er ook voor dat er aerosolen vrijkomen. Dit zijn kleine druppeltjes die niet zwaar genoeg zijn om direct naar de grond te vallen. Ze zweven door de lucht en zeker in gesloten ruimtes kan dat even blijven hangen. Omdat er een kans is dat het coronavirus in die druppeltjes kan zitten, is de aanvoer van verse lucht door ventileren altijd een goed plan.

corona fan

Helaas paste deze ventilator niet in m'n busje

2. Huwelijksfeest buiten vieren

Aansluitend op het ventileren; jullie kunnen het huwelijksfeest ook buiten vieren. Als dat mogelijk is, vraag dan ook naar geluidslimieten en feesttijden. In de buitenlucht gelden er soms maximale geluidsniveaus van 85 decibel of moet het volume omlaag vanaf 23:00 uur. Zo houden we iedereen in de buurt te vriend en zal het ook gemakkelijker blijven om toekomstige feesten op die wijze te vieren.

corona bruiloft vieren

Opstelling huwelijksfeest onder een stretchtent

3. Silent disco

Nu we toch over buiten feesten praten, is de silent disco ook een interessante optie. Iedereen die muziek wil luisteren, zet dan een hoofdtelefoon op. Daarmee is er geen geluidsoverlast. Om dit coronaproof te maken, kunnen we net als bij de winkelwagentjes in de supermarkt, elke hoofdtelefoon ontsmetten met een spray en doekje. Als jullie die willen huren, kan ik dat voor jullie regelen. Reken op ongeveer 5 á 6 euro per hoofdtelefoon.

silent disco

Hoofdtelefoon op en meezingen, hilarisch zo'n silent disco

4. Luidsprekers verder uit elkaar zetten

Vieren jullie het huwelijksfeest binnen, dan zullen mensen waarschijnlijk in groepjes (familie / samenwonenden) met elkaar dansen. Er zal wat meer ruimte nodig zijn om de anderhalve meter afstand te bewaren. Daarom zullen we:

 • Het volume verlagen zodat je elkaar op 1,5m afstand kunt verstaan.
 • De luidsprekers iets verder uit elkaar zetten als dat mogelijk is.

Daarmee krijgen we een breder geluidsveld en kunnen we een grotere dansvloer creëren.

anderhalve meter afstand dansvloer

Ik heb nog geen foto van een dansvloer in de coronatijd

5. Cirkels op de dansvloer

Zoals we reeds in diverse parken kunnen zien, is het werken met cirkels effectief gebleken. Ook dit idee kunnen we toepassen op de feestlocatie op een manier die past bij de vloer / ondergrond. Door de cirkels laat je de afstand zien. Je kunt daar nog een twist aan geven door verschillende kleuren ringen te maken voor 2, 3 of 4 personen. Met een opvallend design heb je een leuke coronaproof oplossing voor de dansvloer.

corona dansvloer

Cirkels; eenvoudige oplossing die iedereen snapt

6. Gastenlijst aanpassen

Een paar aanpassingen in de gastenlijst zullen misschien nodig zijn om het huwelijksfeest te kunnen en mogen vieren. Per 1 juli geldt een maximum van 100 gasten binnen en 250 gasten buiten. Het personeel van de locatie hoeven jullie hier niet bij op te tellen. Er moet genoeg ruimte zijn zodat men 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Onderstaande afbeelding kan helpen om de gastenlijst te reduceren en ook heeft weddingplanner Marian een aantal handige gastenlijst-tips op haar website.

gastenlijst coronahuwelijk

Handige stappen om de gastenlijst te verkorten

7. Indelen van ruimtes naar capaciteit

Locaties zullen hun ruimtes iets specifieker moeten gaan inrichten. Alles wordt ruimer van opzet zodat ze voldoende ruimte kunnen bieden voor het huwelijksfeest. Als er meerdere ruimtes zijn, kunnen die worden verdeeld onder de gasten. Bijvoorbeeld 40 personen in de feestzaal, 20 personen in de tuin, 20 aan tafels in de serre. Zet een paar bordjes neer met de ruimtecapaciteit en zorg voor iets meer capaciteit dan gasten zodat er makkelijker kan worden geschoven.

coronabruiloft

Ruimte genoeg bij Oranjerie Groot Warnsborn in Arnhem

8. Dinner & dance

Dit concept houdt in dat het huwelijksfeest wordt geïntegreerd in het diner. Als jullie het diner verlengen, is er tijd om tussen de gangen door een beetje te dansen aan de tafels of op je stoel. Tijdens het eten kan ik een low-profile muziekje verzorgen, voor speeches is er een microfoon beschikbaar en wanneer er gedanst mag worden, doe ik het volume een tikkie harder. Eventueel kunnen jullie nog een saxofonist erbij boeken voor een extra boost.

dinner dance corona

Tussen het eten door dansen aan tafel

9. Oppassen

Toch moeten we ook een klein beetje oppassen. We hebben de verantwoordelijkheid voor elkaar. Dat weet iedereen, maar na een paar alcoholische drankjes wordt het voor sommigen wat lastiger om bepaalde situaties te kunnen inschatten. Er zijn geen BOA’s aanwezig maar jullie kunnen een paar tegeltjes met spreuken ophangen:

 • Ook na 3 wijn, is afstand houden fijn.
 • Feesten op een andere manier, ook na 6 bier.
 • Drank niet begrensd, afstand wel gewenst.

Met dit idee kun je op een subtiele humoristische manier de afstandsmaatregel aankaarten.

corona tegeltjes feest

Tegelwijsheden in coronatijd

10. Reservedatum

Het kan verstandig zijn een reservedatum te hebben voor het geval het feest moet worden verplaatst. Stem die af met de locatie en leveranciers. Mocht er dan iets gebeuren en kan de bruiloft niet plaats vinden, kan het gemakkelijk worden doorgeschoven naar een andere datum. Overweeg een zondag, maandag, dinsdag, woensdag of donderdag als reservedatum, dat verhoogt de kans dat alle leveranciers kunnen. En jullie helpen de trouwbranche daarmee.

Komen er veel gasten uit het buitenland overgevlogen? Of valt een groot deel van jullie gasten op het huwelijksfeest binnen de risicogroep? Dan is het verstandig om te kijken voor een andere datum.

change the date kaart

Sticker met 'Change the Date'

Dansen is toegestaan - Update: nu niet meer -

Mag er worden gedanst op een bruiloft? Het is een veelvoorkomende vraag waar elke trouwlocatie en / of gemeente een eigen beleid voor heeft. Door onduidelijkheid en interpretatie zijn er verschillen, maar het bekende trouwplatform ThePerfectWedding heeft contact met het RIVM gehad en kan bevestigen dat dansen zowel binnen als buiten mocht. Helaas was dit maar een blauwe maandag geldig.

dansen op bruiloft coronatijd

Deze bevestiging was fantastisch nieuws! Maar is helaas alweer ongeldig.

Mijn ervaringen met bruiloften in coronatijd

Ik heb inmiddels 9 bruiloften in de coronatijd (juli & augustus 2020) mogen verzorgen van muziek. Daar ben ik dankbaar voor. Deze bruidsparen durfden het aan, hun trouwlocaties dachten mee en er werden mogelijkheden gecreeërd. Mijn ervaringen op deze bruiloften:

 • Er hangt liefde in de lucht, de sfeer is ontspannen en iedereen is blij elkaar weer te zien.
 • Sommige mensen zoeken een rustiger plekje op.
 • Vriendengroepen, families en collega's vormen groepjes; soms zittend, soms staand.
 • Er wordt geknuffeld door mensen die dat willen.
 • Overdag zit men meer dan 's avonds.
 • Ik heb geen mondkapjes gezien.
 • Dansen gebeurt op zowel binnenlocaties als buitenlocaties, maar niet altijd.
 • De openingsdans wordt door locaties niet verboden.
 • Ik draai over het algemeen op wat lagere volumes.
 • Silent disco is ook populair.
 • Muziek wordt zeer gewaardeerd en als sfeerverhogend ervaren.
 • Een paar bruidsparen hadden een borrel & diner, hierbij verzorgde ik passende muziek.
 • Locaties faciliteren en informeren, de verantwoordelijkheid ligt vaak bij de gasten.
 • Een groot deel van de locaties heeft belijning, bordjes, looproutes en handontsmettingsmiddel.

Van collega DJ's hoor ik wisselende ervaringen. Soms ook feestelijk maar soms ook rustig. Het beleid van de locatie en de wensen van het bruidspaar vormen samen een insteek. En het verschilt hoe die insteek op de bruiloft tot uiting komt en wordt gehandhaafd.

Tot slot

Het gaat de goede kant op. De coronacrisis in Nederland is over zijn piek heen, het aantal nieuwe sterfgevallen door corona in Nederland ligt laag. Ik merk dat men weer toe is aan een feestje en sociale evenementen. Ik sta er zelf positief in om jullie huwelijksfeest te mogen verzorgen en denk graag in oplossingen. Net als alle andere leveranciers, doen wij het beste om alles mogelijk te maken en jullie een prachtige dag te bezorgen.

Heb je zelf ideeën, tips of wil je een aanvraag doen?

Stuur mij een berichtje

17/11/20 - Mijn artikel word goed gelezen en daar ben ik blij om. Momenteel zitten opnieuw in een dal en er is nog weinig perspectief. Het is een té lang en té rustig laagseizoen. Ik heb een bijbaantje gevonden waarmee ik deze lastige tijd kan overbruggen en ik hoop van harte dat we er volgend jaar weer tegen aan mogen.