Bruiloft trends

dj agano apeldoorn

Bruiloft trends

Wat zijn de actuele trends op bruiloften?

Ik spreek met ongeveer 60 bruidsparen per jaar over hun bruiloft. Dit zijn vaak inspirerende gesprekken waarin ideeën worden uitgewisseld en een bepaalde synergie onstaat. Ik hoor hoe bruidsparen hun grote dag en huwelijksfeest willen vormgeven en daardoor kan ik een aantal bruiloft trends zien.

1. Trouwseizoen wordt langer

De trend: Bruidsparen kiezen vaker voor een bruiloft in oktober of november.

bruiloft trends 2015 langer trouwseizoen

Per jaar worden gemiddeld tussen de 65.000 en 70.000 huwelijken voltrokken. Het hele jaar door wordt er getrouwd, maar er is wel een periode aan te wijzen waarin de meeste huwelijken worden voltrokken. Dat is van april tot en met september. Die periode noemen we ook wel het trouwseizoen.

Trend is dat het trouwseizoen langer wordt. We merken dat lentemaanden geen garantie meer zijn voor mooi weer. Ook zien we dat er nog veel mooie dagen zijn in oktober en november. Daarom denk ik dat in de komende jaren steeds meer bruidsparen zullen kiezen voor een bruiloft in oktober of november. Bovendien kunnen er dan ook meer gasten aanwezig zijn doordat de agenda's in die periode iets minder vol staan.

2. Unplugged wedding

De trend: We gaan bewuster om met camera's en smartphones tijdens de bruiloft.

bruiloft trends 2015 wedding unplugged

Een vanuit Amerika overgewaaide trend is de unplugged wedding. Dit is een bruiloft waarbij de fotograaf alle foto's maakt zodat de gasten hun volledige aandacht op het bruidspaar kunnen richten.

We leven in een tijdperk waarin we continu gebruik maken van smartphones, tablets en internet. En dit wordt over het algemeen ook geaccepteerd. Maar wanneer we op een bruiloft allemaal naar onze apparaten kijken en foto's en video's plaatsen op Facebook en Instagram, kan dat de beleving van het bruidspaar beïnvloeden.

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen te noemen, maar in ik denk dat we in deze tijd bewuster zullen omgaan met het gebruik hiervan.

3. Gemiddelde trouwleeftijd stijgt

De trend: We gaan op steeds latere leeftijd trouwen.

bruiloft trends 2015 latere leeftijd

Weten jullie op welke leeftijd men gemiddeld trouwt? Officiëel mag het wanneer beiden 18 jaar of ouder zijn, maar in Nederland ligt de gemiddelde trouwleeftijd op 30 jaar. Mondiaal gezien is dit een hoge gemiddelde leeftijd om te gaan trouwen.

Maar... een bruiloft op latere leeftijd heeft gelukkig veel voordelen:

  • Jullie hebben al ervaring hebben opgedaan van 'dit wil ik wel en dit wil ik niet'.
  • Het is uitstekende reden om een dag te vieren met mensen waarmee jullie al veel hebben gedeeld.
  • De kans op een scheiding is kleiner volgens cijfers CBS: Echtscheidingsrisico's.
  • Als jullie kinderen hebben kunnen die de bruiloft meemaken.

Ik denk dat er relatief meer mensen tussen de 30 en 40 jaar een hele mooie dag gaan organiseren. Uiteraard met als afsluiting een fijn dansfeest met goede muziek van een band of DJ.

4. Openingsdans wordt openingsknaller

De trend: De rustige romantische openingsdans wordt vervangen door een opzwepende openingsknaller.

bruiloft trends 2016 openingsknaller

Een huwelijksfeest wordt veelal wordt geopend met een romantische openinsgdans. Wanneer het bruidspaar de vloer op gaat doen ze hun eerste dans als man en vrouw. Absoluut een mooi moment. Daarna is de dansvloer voor iedereen geopend en barst het feest los. Dit is de traditionele manier waarop een huwelijksfeest van start gaat. Maar dat is volgens mij aan het veranderen; ik merk dat bruidsparen minder vaak een traditionele openingsdans willen doen. In plaats daarvan, wordt er gekozen voor een opzwepende openingsknaller waarbij de dansvloer in één klap wordt gevuld. Verdwijnt het mooie romantische moment dan? Soms, maar dat hoeft niet per se, want daar kan de avond bijvoorbeeld mee worden afgesloten.

Als trend voorspel ik dat er meer bruidsparen zullen kiezen voor een uptempo opening om het huwelijksfeest mee af te trappen.

5. Sfeerverlichting in feestzaal

De trend: Meer kleur en sfeerverlichting in de feestzaal.

bruiloft trends 2016 sfeerverlichting

Wanneer de gasten 's avonds binnen komen, moeten ze eigenlijk al een beetje zin krijgen om straks te gaan feesten. Naast een gastvrije bediening, prettige muziek en lekkere drankjes zorgt ook de verlichting voor een indruk op de gasten. Ik zie dat steeds meer DJ's en locaties daar op inspelen. Er wordt vaker gezorgd voor aankleding en decoratie van de zaal door middel van sfeervolle lichtbronnen. Zo worden er bijvoorbeeld lampen bij muren of hoeken rondom de dansvloer geplaatst om ze een mooie kleur te geven. Dit komt de sfeer ten goede en bovendien worden de gasten op deze manier meer betrokken bij het feest.

Waar eerst al het licht bij de DJ vandaan kwam, gaan we komende tijd vaker een integratie van verlichting met de feestzaal zien. Ik heb zelf altijd een pakketje spots mee waarmee ik bijvoorbeeld enkele wanden of hoeken in een bepaalde kleur kan uitlichten.

6. Latin muziek

De trend: Latin muziek gaat meer gevraagd worden op bruiloften.

bruiloft trends 2016 latin muziek

Hebben jullie ooit een salsa workshop gevolgd? Of vinden jullie het gewoon leuk om samen met iemand te dansen? Dan zullen jullie waarschijnlijk graag latin muziek willen horen. Of het nou zomer of winter is, van deze zwoele klanken worden de gasten altijd vrolijk.

Afgelopen jaren zijn wij hier in Nederland steeds meer salsa gaan dansen. Door toenemende interesse voor deze dans, worden er nu overal salsaworkshops en -lessen gegeven. Zelfs de bedrijfsuitjes kiezen tegenwoordig voor een dansschool. De Nederlandse 'salsadansvaardigheden' groeien.

Daarnaast is vrij veel van de muziek die wij in Nederland op de radio horen, bedoeld om individueel op te dansen. En juist latin muziek stelt je in staat om gemakkelijker met iemand te gaan dansen. Het is wel grappig dat je als DJ hier ook de effecten van kunt merken; men vraagt regelmatig naar salsa, kizomba, bachata, merengue en reggaeton.

Als bruiloft trend voorspel ik dus dat er vaker latin muziek zal worden aangevraagd. Bij mij is dat geen probleem, ik heb een breed repertoire van Latijns-Amerikaanse muziek. Bovendien - mocht dat nodig zijn voor bepaalde  gasten - spreek ik vloeiend Spaans.

7. Kleinere groepsgrootte

De trend: Kleinere groepsgrootte (50 tot 100 personen) op het huwelijksfeest.

bruiloft trends 2017 kleinere groepen

De gemiddelde groepsgrootte van een bruiloft gaat volgens mij iets afnemen. Vroeger draaide ik nog regelmatig op huwelijksfeesten voor zo'n 120 á 150 gasten. Hoewel die er nog steeds zijn, zie ik tegenwoordig eigenlijk steeds vaker iets kleinere groepen.

Het gaat niet altijd om de kwantiteit. Met veel gasten ben je namelijk nog niet verzekerd van een goed huwelijksfeest. Wat de feest-sfeer ten goede komt, is wanneer de gasten elkaar onderling kennen. Hierdoor onstaan er minder groepjes. Mensen sluiten zich dan gemakkelijker bij elkaar aan op de dansvloer en daardoor komt het feest sneller op gang. Een ander voordeel van een kleinere groepsgrootte is dat de inloop en felicitaties minder lang duren waardoor je effectief ook meer feest overhoudt.

Er zitten dus best wat voordelen aan een kleinere groepsgrootte, daarom denk ik dat dit een groeiende bruiloft trend is. Hoe kleiner de groepsgrootte, hoe belangrijker de muziekkeuze eigenlijk is. Want elke plaat moet aanslaan. Daarom is het belangrijk om een DJ te kiezen die goed het publiek kan lezen en voor hen wil draaien.

8. Doordeweeks huwelijksfeest

De trend: Doordeweeks een huwelijksfeest geven wordt normaal.

bruiloft trends 2019 doordeweeks trouwen

Huwelijksfeesten worden vaak op vrij- en zaterdagen gegeven. Dat is ook wel begrijpelijk want dan kunnen de meeste mensen de volgende dag rustig bijkomen. Maar ook op doordeweekse (zomerse) dagen worden met regelmaat huwelijksfeesten gegeven.

Willen jullie gaan trouwen in het hoogseizoen tussen april en september? Dan zijn de temperaturen vaak aangenaam en de dagen lekker lang. Vaak zijn de tarieven van trouwleveranciers ook ietsje hoger gedurende deze periode. En als jullie een beperkt budget hebben, kunnen de weekenddagen duurder uitvallen dan een maandag, dinsdag of woensdag.

Als jullie kiezen voor een bruiloft op een doordeweekse dag, zullen jullie merken dat de tarieven van sommige trouwlocaties en trouwleveranciers lager liggen. Hier kunnen jullie van profiteren om alsnog een complete trouwdag te organiseren. En de tijden van het huwelijksfeest kunnen gewoon worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan barbecue die over gaat in een feest van 19:00 tot 23:00 uur in festivalsfeer.

Conclusie

Natuurlijk zijn bovenstaande bruiloft trends slechts een voorspelling. Bovendien staan deze trends ook allemaal los van elkaar; ik verwacht natuurlijk geen vloedgolf van unplugged latin weddings van midden-dertigers op een woensdag in november.

In ieder geval mag de kern van elke trend duidelijk zijn. Wie weet herkennen jullie hier iets in of brengt het jullie op nieuwe ideëen en als jullie daarover met mij willen sparren, sta ik jullie graag te woord.

> 6 gouden tips voor bruiloft met DJ

ThePerfectWedding

DJ Agano

Luisteren

dj agano soundcloud
dj agano mixcloud
dj agano twitter

dj agano linkedin
dj agano facebook
dj agano instagram

Pak een visitekaartje

visitekaartje-dj-agano

Bel mij op

dj agano allround dj bruiloft dj