DJ's vergelijken

dj agano apeldoorn

DJ's vergelijken

Hoe kun je DJ's vergelijken?

In de zoektocht naar een DJ zie je soms door de bomen het bos niet meer. De ene DJ heeft het over een "superdeluxe LED show met 14 kanaals DMX gestuurde movingheads", de andere speelt als boekingsbureau en belooft voor jou een DJ te vinden voor "100% feestgarantie". Maar laten we even door alle vakjargon en marketing heen kijken zodat we daadwerkelijk DJ's kunnen vergelijken. Ik ga jullie hieronder uitleggen waar je allemaal op moet letten en hoe je DJ's vergelijkt.

djs vergelijken zo vergelijk je djs

Allemaal DJ's, maar wat brengen ze mee? We gaan kijken naar repertoire, draaistijl, apparatuur, organisatie en ervaring. Oja, en kleding.

1: Repertoire

Als het goed is, is een DJ is een ware muziekliefhebber en heeft hij een breed muzikaal repertoire opgebouwd. Nieuwere DJ's zullen alleen een digitale collectie hebben en DJ's die al wat langer mee gaan, hebben waarschijnlijk ook nog vinyl en cd's. Sommige DJ's gebruiken alleen streamingdiensten zoals Spotify, Youtube of Deezer. Als aanvulling kan ik dat begrijpen om aan buitengewone verzoekjes te voldoen, maar om een hele avond ermee te draaien is wel een beetje riskant omdat het internet niet overal even betrouwbaar is. In elk geval zal een DJ zijn muziekcollectie goed kennen en beheren.

Zelf heb ik een stapel vinyl, een paar CD kasten en een digitale muziekcollectie. Ik speel piano en gitaar, luister veel Spotify en diverse radiozenders en ik vind het leuk om op elk feest weer m'n repertoire te kunnen benutten.

cdkast muziekliefhebber

Valkuil: een DJ kiezen die alleen zijn techniek in de etalage zet. Want dan kan het zijn dat ie muziek en publiek als bijzaak ziet in plaats van hoofdzaak.

2: Draaistijl

De draaistijl heeft te maken met platenkeuze en de manier waarop een nummer wordt afgespeeld. 60 platen per uur? Of langdradig mixen? Pauze tussen nummers? Is een DJ een crowdpleaser, ofwel iemand die het publiek een plezier doet? Uiteindelijk is platenkeuze is het belangrijkste, want door het selecteren van de juiste muziek krijgt een DJ het publiek in beweging.

"Wie betaalt, bepaalt" zeggen sommigen. Maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als jullie mij boeken, draai ik óók voor jullie gasten. Hoewel ik enige muzikale uitzonderingen heb (zoals heavy metal en piratenfestijn) ben ik wel een crowdpleaser en kan ik de nummers mooi in elkaar laten overlopen. Zo vloeiend en harmonisch, dat je soms je al 20 seconden in het volgende nummer te dansen voordat je je het realiseert.

012

Valkuil: als jullie een DJ kiezen die 'ja' zegt tegen elk verzoekje, kan de avond rommelig verlopen.

3: Apparatuur

Sommige DJ's hebben zelf apparatuur, anderen huren het in. Denk hierbij aan DJ apparatuur, verlichting en geluid. Het moet allemaal goed werken, keer op keer. En omdat er zo ontzettend veel verschillen in apparatuur zijn, zou ik een omvangrijk verslag over alle technische specificaties kunnen schrijven; van geluidsdruk tot frequentiebereik, van cob-led tot tri-led en van xdj tot rx. Ik vrees dat er dan veel mensen zullen afhaken dus voor het gemak kunnen het beter vergelijken met auto's; een Fiat Panda rijdt iets anders dan een BMW 7 serie.

Ik ben DJ van beroep en beschik zelf over betrouwbare apparatuur. Zorgvuldig uitgekozen zodat ik praktisch overal kan opbouwen: van boten tot boerderijen en van kelders tot kastelen. Tevens kan ik alles zelf sjouwen, opbouwen, aansluiten en besturen. Ik neem alles mee wat nodig is, afgestemd op de locatie en groepsgrootte.

000 8

Valkuil: het is lastig om de apparatuur te vergelijken tussen DJ's. Een plaatje of filmpje geeft een beeld, maar er blijven een aantal ontastbare zaken zoals bijvoorbeeld de geluidskwaliteit en de manier waarop de lichsturing is geprogrammeerd.

4: Organisatie

We denken vaak aan het resultaat, een leuk feest! En daar is een goede organisatie voor nodig. Kort samengevat: administratief moet alles op orde zijn, alle details moeten zijn afgestemd met jullie, de ceremoniemeester en de locatie. Technisch, muzikaal en logistiek moet alles geregeld zijn.

In de organisatie ben ik aanwezig en pro-actief. Ik check tot 33 details, help jullie om het feest vorm te geven en inspireer jullie met mijn ervaringen. Ook vind ik het leuk om eens kennis te maken zodat we geen vreemden meer voor elkaar zijn op de dag van het feest. Per feest ben ik gemiddeld 17 uur zoet.

organisatie dj transport

Valkuil: organiseren en draaien zijn 2 specialiteiten die daardoor soms door 2 verschillende partijen worden uitgevoerd. Onderzoek of beide de kwaliteiten hebben die je wenst.

5: Ervaring

Een DJ brengt meer mee dan muziek, namelijk ervaring. De optelsom van alles wat hij heeft meegemaakt. Een ervaren DJ heeft geleerd van zijn fouten, weet hoe hij moet handelen in allerlei situaties en kan goed observeren en sfeer aanvoelen. Hij weet de juiste snaren te raken bij de gasten en is verantwoordelijk voor de feestsfeer, herkenbaarheid en afwisseling in muziek.

dj vergelijken model vijfkrachtenmodel

Mijn DJ ervaring loopt sinds 2002. Ik heb allerlei kansen gekregen en van alles mogen meemaken op gebied van muziek, apparatuur en evenementenorganisatie. Tegenwoordig kun je mij voornamelijk vinden op bruiloften, jubilea, verjaardagen en bedrijfsfeesten.

Valkuil: pas op voor DJ's die 3 keer per jaar draaien.

6: Kleding

Ik wil ook nog even iets anders benoemen, namelijk de kleding van de DJ. Vaak zijn er genoeg foto's te vinden apparatuur en allerlei uitbreidingsopties, maar weet je ook hoe de door jou uitgekozen DJ gekleed gaat? Het is niet altijd gemakkelijk om te achterhalen hoe de DJ erbij staat maar het zou wel moeten passen bij het soort evenement. Met een beetje geluk kun je een foto hiervan vinden op sociale media.

Op bruiloften draag ik altijd een overhemd met een colbertje in combinatie met een nette chino en pakschoenen. Wanneer ik draai op een verjaardagsfeest laat ik het colbertje meestal thuis.

Valkuil: nog veel te vaak zie ik foto's en filmpjes voorbijkomen van DJ's die in een T-shirt draaien op een besloten feest.

Tot slot

Voor een topfeest moeten jullie het een en ander onderzoeken en een antwoord vinden op de vraag: wat brengt de DJ mee? We hebben gezien dat dit niet allemaal zichtbare dingen zijn.

Hopelijk hebben deze tips jullie meer inzicht gegeven zodat jullie nu gerichter een DJ kunnen selecteren. Succes met DJ's vergelijken.

Nog 6 tips voor bruiloft met DJ

 

ThePerfectWedding

DJ Agano

Luisteren

dj agano soundcloud
dj agano mixcloud
dj agano twitter

dj agano linkedin
dj agano facebook
dj agano instagram

Bel mij op

dj agano allround dj bruiloft dj