Openingsdans bruiloft

Openingsdans bruiloft

Ideeën voor bruiloft met openingsdans

Willen jullie een openingsdans op jullie bruiloft doen? En zijn jullie op zoek naar ideeën?

openingsdans bruiloft muziek tips

De eerste dans op jullie bruiloft kunnen jullie op veel manieren vormgeven. Ik werk fulltime als DJ, heb meer dan 100 openingsdansen gezien en wil graag mijn ervaringen met jullie delen in dit artikel. Dit brengt jullie ongetwijfeld op ideeën voor een originele openingsdans.

Muziek voor openingsdans bruiloft

Het uitkiezen van de muziek voor de openingsdans is soms een lastige opgave. Er zijn zo veel liedjes die bruikbaar zijn, maar waar moeten jullie op letten bij het uitkiezen van de muziek?

Allereerst wil ik zeggen dat er geen standaard muziek voor een openingsdans is. Natuurlijk wordt het ene nummer vaker gekozen dan het andere. Populaire nummers van afgelopen jaren zijn onder andere 'Thinking Out Loud' van Ed Sheeran, 'Dat Komt Door Jou' van Guus Meeuwis en 'All Of Me' van John Legend.

Denk goed na over:

 • Welke toon willen wij zetten?
  Het huwelijksfeest wordt pas officiëel geopend na een openingsdans. Houden jullie van een romantisch moment samen in het midden op de dansvloer? Of willen jullie een uptempo (stijl)dans doen? Sommige bruidsparen willen wel iets doen, maar niet zo lang. In dit geval kan ik het gekozen nummer inkorten tot een 'Weddingdance Edit'. Dit is een verkorte versie die soms maar uit 1 couplet en 1 refrein bestaat. Laatst draaide ik op een huwelijksfeest waarbij het bruidspaar in slechts 25 seconden een effectieve openingsdans deed. Ze wilden even kort schuifelen en pakten daarna direct door met een lekker dansnummer waarbij ze iedereen de dansvloer optrokken. Het kan! Dus maak eigen keuzes, ook voor de openingsdans, want dat geeft jullie huwelijksfeest karakter.

 • Hoe zijn onze dansvaardigheden?
  Een openingsdans kan jullie ook de gelegenheid geven om indruk te maken op de aanwezigen. Als jullie al kunnen dansen is dat mooi meegenomen, anders kunnen jullie bijvoorbeeld een choreografie instuderen of een aantal danslessen nemen. Een tijdje geleden had een bruidspaar een geweldige (bachata)dans ingestudeerd op een feestelijk latin nummer. Het was prachtig om te zien, en hoewel niemand het nummer kende, stond iedereen onwijs te genieten. Tip: let er op dat de dans die jullie willen gaan doen, ook kan worden uitgevoerd met de bruidsjurk.

Hopelijk inspireren deze voorbeelden en brengen ze jullie op een nieuwe ideeën.

Er geen standaard muziek voor een openingsdans. Het kan op allerlei manieren dus ook met allerlei soorten muziek. Een van de belangrijkste functies van een openingsdans is in ieder geval dat jullie op de dansvloer staan en laten zien dat het feest gaat beginnen.

Voorbeelden liedjes openingsdans

Ik kan een hele lijst typen met voorbeelden van liedjes voor de openingsdans, maar het lijkt mij een beter idee om jullie de mogelijkheden gewoon te laten horen. Van een wals tot uptempo dansmuziek, swingende rock 'n roll en intieme schuifelnummers.

Hier kunnen jullie een aantal voorbeelden beluisteren van openingsdansen die ik heb samengesteld voor bruidsparen.

Tips voor openingsdans

Een paar concrete tips voor de openingsdans:

 • Kies geen vast tijdstip en begin de gewoon wanneer jullie er klaar voor zijn.
 • Maak de openingsdans niet te lang om de aandacht van de gasten te behouden.
 • Verras het publiek met exclusieve muziek en/of choreografie.
 • Kies iets dat het best bij jullie past en waar jullie je comfortabel bij voelen.

Als jullie kunnen stijldansen, zou ik jullie adviseren gebruik te maken van deze vaardigheden. Daarmee hebben jullie gegarandeerd een originele openingsdans die leuk is om naar te kijken en die ook erg gewaardeerd zal worden door jullie gasten.

Om het beste te halen uit jullie huwelijksfeest:  6 tips voor bruiloft met DJ

Speciale openingen

Het huwelijksfeest kan ook op andere speciale manieren geopend worden. Hier heb ik een paar alternatieven voor een openingsdans:

 • Dance-off: de bruid met haar vriendinnen danst tegen de bruidegom met zijn vrienden.
 • Zanger met instrument: iemand zingt en speelt live een muziekstuk voor het bruidspaar.
 • Flashmob: een speciale opening met een grote groep mensen die dezelfde dans doet.
 • Entree: zorg dat je gasten op tijd aanwezig zijn en maak een mooie entree.

Wat ook nog wel eens gebeurt is dat een bruidspaar begint met schuifelen op een zoetsappig liefdesliedje van bijvoorbeeld Ellie Goulding - How Long Will I Love You (luister). Tijdens het nummer, na ongeveer 1 minuut, gaat er zogenaamd iets 'fout' bij de DJ.

Het publiek snapt niet wat er mis gaat, het bruidspaar kijkt mij verbaasd aan en ik speel het spel natuurlijk gewoon mee. Plotseling start dan een verrasingsplaat van bijvoorbeeld MC Hammer - U Can't Touch This (luister) en start het bruidspaar hun choreografie. Soms doen bruidsparen maar één coupletje en een verrassingsdansje, waarna de dans weer sluit met de outro van het beginnummer.

Maar hoe gaat dat nou in het echt? Bekijk hier mijn  huwelijksfeest ervaringen

Jullie eigen DJ Agano Weddingdance Edit?

Een unieke eigen openingsdans, speciaal voor jullie en op maat gemaakt. Zo een 'DJ Agano Weddingdance' krijgen jullie als jullie mij als bruiloft DJ boeken. We zullen samen overleggen wat bij jullie past qua dansstijl en muzieksmaak. Daarna zullen we wat ideëen bespreken en zal ik jullie helpen met inkorten of het samenstellen van een openingsdans.

Hebben jullie een band of andere DJ gehuurd, maar willen jullie mijn hulp bij jullie openingsdans? Ook dat kan, laat dan even een bericht achter via de contactpagina.

Geen danstalent?

Zijn jullie geen dansers? Een openingsdans is niet verplicht. Sommige bruidsparen houden niet zo van dansen en hoeven 's avonds niet meer zo in de spotlight te staan. Daarom kunnen we bijvoorbeeld ook na kort openingswoordje het volume opschroeven en beginnen met een lekkere floorfiller.

Gaan jullie binnenkort trouwen? Bekijk dan ook:  Bruiloft trends

Bel mij op

dj agano allround dj bruiloft dj

Luisteren

dj agano soundcloud
dj agano mixcloud
dj agano twitter

dj agano linkedin
dj agano facebook

Pak een visitekaartje

visitekaartje-dj-agano

ThePerfectWedding

DJ Agano