Blacklist

dj agano apeldoorn

Blacklist

Wat is een blacklist?

Een blacklist is voor de verboden muziek; ongewenste hits en nummers die je liever vermijdt. Want als je een heel brede muzieksmaak hebt, is het soms gemakkelijker om aan te geven welke muziek je absoluut niet wilt horen. Deze nummers komen dan op de blacklist te staan.

blacklist muziek verboden nummers

Op de blacklist staan nummers die niet gedraaid mogen worden vanwege:

  • Associatie met vervelende herinneringen
  • Veel te vaak gehoord en daardoor niet meer leuk
  • Een stuk geluid dat de term muziek niet waardig is
  • Of een nummer dat absoluut niet op jouw feest thuis hoort
  • Songteksten die als beledigend kunnen worden geïnterpreteerd

Gevolgen van blacklist muziek

Zijn het grappige of of slechte nummers? Sommigen vinden een slecht nummer wel grappig. Maar bepaalde nummers kunnen zwaar ongepast zijn en de stemming negatief beïnvloeden.

Het gebeurt blijkbaar nog wel eens dat er muziek wordt gedraaid waarmee niemand iets kan. De gevolgen zijn dat het druk wordt aan de bar, bij de toiletten en in de rookruimte. Maar niet op de dansvloer!

Sommige DJ's draaien zonder overwegen elk verzoeknummer onder het motto 'U vraagt, wij draaien'. Een klassieke marketinguitspraak die vriendelijk klinkt, maar dat is het eigenlijk niet.

Top 10 meestgenoemde nummers op de blacklist

1: De Woonboot

In sommige groepen is het een traditie en een feestnummer dat nooit mag ontbreken. Maar De Woonboot staat ook met regelmatig op de blacklist. Laatst voerde ik een gesprek met een aanstaand bruidspaar waarbij ze aangaven een heel brede muzieksmaak hebben en dat er van alles gedraaid mocht worden. Er was slechts één uitzondering: ze wilden absoluut niet roeien. Dus op de blacklist voor hun huwelijksfeest stond met dikke letters De Woonboot van Stef Ekkel.

woonboot roeien blacklist muziek
2: Justin Bieber

Hij heeft een aantal grote internationale hits gemaakt waaronder Love Yourself, Where Are You Now en Sorry. Maar de meningen zijn verdeeld over Bieber z'n muziek. De een vindt de muziek die hij tegenwoordig maakt wel aardig, de ander vindt hem nog steeds niet om aan te horen ongeacht het nummer dat hij maakt. Daarom komt hij vaak als artiest naar voren op de blacklist.

justin bieber blacklist artiest
3: (Happy) Hardcore

Welke muziek hoor je liever niet? Dit is een vraag die ik stel om er achter te komen wat er op de blacklist zou kunnen staan. Een veel voorkomend antwoord is "harde beukmuziek". Wanneer ik vraag wat men hieronder verstaat, worden termen als techno, hardstyle en harcore gebruikt. In sommige gevallen wordt ook happy hardcore genoemd; niet iedereen kan hiervan genieten.

blacklist hardcore beukmuziek
4: Andres Hazes

Op het ene feest hoort hij écht thuis, op het andere feest écht niet. Daarom wordt Nederlands populairste volkszanger ooit, frequent genoemd voor de blacklist. In sommige gevallen gaat het niet alléén om de muziek van André Hazes; hij is voor veel mensen representatief voor het gehele genre smartlappen. Dan wordt zijn naam genoemd om alle smartlappen te verbieden.

andre hazes artiest op de blacklist
5: Kind van de Duivel

Impact heeft dit nummer wel gemaakt. Een paar kinderen kunnen deze eendagsvlieg zelfs moeiteloos meezingen. tot verbazing van enkele ouders. Maar laten we eerlijk zijn, de tekst is een tikkeltje onorthodox. Hierdoor is er wat ophef geweest over deze hit van JeBroer. Hoewel het voor sommigen een aanstekelijk feestnummer is, interpreteren anderen de titel en songtekst als aanstootgevend. Een begrijpelijke blacklist nominatie.

ongewenste muziek kind van de duivel
6: Paradise by the Dashboard Light

Before we go any further, do you love meeee? Een van de grootste bruiloft klassiekers is Paradise By The Dashboard Light van Meatloaf. Door jong en oud wordt dit nummer aangevraagd en luidkeels meegezongen. Maar hij wordt ook herhaaldelijk vermeld op de blacklist. Juist om die reden, want deze plaat was / is / en wordt zo ontzettend grijs gedraaid dat hij voor bepaalde mensen gewoon niet leuk meer is.

blacklist meatloaf paradise by the dashboard light
7: Nederlandstalige rap en hiphop

Wanneer we kijken naar de afgelopen Hitzone CD's, de charts in Spotify en de Nederlandse Top 40, zien we veel Nederlandstalige rap en hiphop. Van Lil Kleine tot Frenna, Broederliefde, Jonna Fraser, Boef en Ronnie Flex. Als u dit niet prijst, zet u het op de zwarte lijst.

nederlandstalige rap blacklist hits
8: Rammstein

Scheurende gitaren en rauwe industriële rock. Met een beetje hulp van Wikipedia kwam ik tot deze omschrijving van de muziekstijl van Rammstein. Liefhebbers houden van de genres hardrock en (heavy) metal. Maar ook zijn dit 2 genres die veelvoudig worden gekwalificeerd voor de blacklist. Want luchtgitaar spelen, pogoën en headbangen is een vorm van dansen waar niet iedereen vrolijk van wordt.

rammstein blacklist verzoek nummer
9: De Vogeltjesdans

In 1980 behaalde de Vogeltjesdans de 9e plek in de Top 40. Hier behaalt dit infantiele nummer plek 9 op de blacklist. Ik weet dat sommige DJ's het grappig vinden om dit te draaien, maar die mening deel ik niet. Persoonlijk zal ik dit liedje nooit zelf uitkiezen.

vogeltjesdans blacklist muziek
10: Slechte remixes

Van bijna elk nummer is tegenwoordig wel een remix gemaakt. Er zit soms wel een aardige tussen, maar het is zoeken naar speld in een hooiberg. Veel remixes laten weinig over van het origineel. Gepitchte samples, verknipte stemmen en belabberde melodieën. Het origineel klinkt vaak het best.

bubbeling billenschudden muziek blacklist


Wil je deze blacklist beluisteren? Zeker weten?

> Playlist blacklist muziek luisteren

Muziek die u niet wilt horen op uw feest

Nu kun je denken: "zo erg vind ik deze nummers niet". En dat mag ook.

Laat het duidelijk zijn: dit is niet mijn persoonlijke blacklist. Het zijn gewoon een paar voorbeelden zijn die naar voren zijn gekomen op de blacklists van feesten die ik in de afgelopen jaren heb verzorgd.

Het is geen must om een blacklist te maken.

> Hoe ik het publiek lees

Luisteren

dj agano soundcloud
dj agano mixcloud
dj agano twitter

dj agano linkedin
dj agano facebook
dj agano instagram

Pak een visitekaartje

visitekaartje-dj-agano